Logo
Krem piekarniczy instant o doskonale kremowej konsystencji z Emwaxy® Krem piekarniczy instant o doskonale kremowej konsystencji z Emwaxy®
Written by Team Food
23.11.2021

Krem piekarniczy instant o doskonale kremowej konsystencji z Emwaxy®

Krem piekarniczy musi spełniać wiele wymagań, takich jak wysoka stabilność przy pieczeniu, dobra odporność na zamrażanie i rozmrażanie, a jednocześnie powinien być kremowy i smaczny.

Częstym rozwiązaniem jest kombinacja modyfikowanej skrobi ziemniaczanej i alginianu. Niestety alginian ma negatywny wpływ na teksturę kremu piekarniczego, zwłaszcza po zamrożeniu i rozmrożeniu. Może to prowadzić do nieprzyjemnego żelowania z efektem piasku, nierównej tekstury i separacji wody (synerezy). Rozwiązaniem jest skrobia Emwaxy®.
 

 

Właściwości Emwaxy® Jel 300:

  • wysoka stabilność na chłodzenie, zamrażanie oraz pieczenie
  • możliwość redukcji alginianu o co najmniej 25%
  • wysoka lepkość i wiązanie wody
  • doskonała tekstura kremu
  • lepszy smak i kremowość
  • oparta w 100% na amylopektynie zamiast kombinacji amylozy i amylopektyny

  
W celu uzyskania dodatkowych informacji zapraszamy do kontaktu: infoimpag.pl