Julia Przychodzka
Leader Sales & Product Management
IMPAG Chemicals Poland Sp. z o.o.
Laktoferyna jest enzymem z grupy transferaz występującym w organizmach ssaków. Jej podstawową funkcją jest wiązanie i transport żelaza. Dzięki temu wykazuje właściwości przeciwbakteryjne – „wyłapuje” wolne żelazo czyniąc je niedostępnym dla patogenów, co ogranicza ich rozwój.
Oprócz tego laktoferyna ma właściwości przeciwwirusowe (poprzez wpływ na ich DNA i RNA), przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne i immunomodulacyjne (wspomaga proces fagocytozy – wychwytywania patogenów i ciał obcych przez makrofagi). Wspomaga także rozwój korzystnej mikroflory. Podsumowując – jest istotnym stymulatorem odporności i mobilizuje organizm do zwalczania infekcji.
Laktoferynę pozyskuje się z mleka krowiego. Znajduje ona zastosowanie w preparatach podawanych przy infekcjach górnych odcinków układu oddechowego, kroplach do oczu, immonostymulatorach, produktach na trądzik i problemy skórne, środkach do pielęgnacji jamy ustnej.
LPS to występujące na powierzchni bakterii endotoksyny o działaniu prozapalnym. Laktoferyna ma zdolność do wiązania się z patogenem poprzez LPS, dzięki czemu uszkadza komórkę i blokuje działanie LPS. Pozyskiwana laktoferyna jest częściowo związana z LPS obecnymi w mleku, co utrudnia późniejsze wiązanie LPS pochodzącego od patogenów. Lipopolisacharydy te mogą być usunięte z laktoferyny, co wyraźnie podnosi jej aktywność przeciwbakteryjną.
Laktoferyna występuje w pewnym stopniu wysycona żelazem. Podobnie jak LPS, żelazo również może być z niej usunięte. Jest to opatentowany proces, w wyniku którego powstaje Apolaktoferyna. Jej powinowactwo do żelaza wzrasta tak silnie, że jest w stanie pozyskiwać je z komórek bakterii przy jednoczesnym ich uśmiercaniu. Dodatkowo, usunięcie żelaza zmienia strukturę cząsteczki białka, w wyniku czego wyeksponowany zostaje peptyd o silnych właściwościach przeciwbakteryjnych.
Apolaktoferyna to najwyższa możliwa jakość, o kilkukrotnie wyższej skuteczności niż standardowe laktoferyny. Obrazują to wyniki badań, w których porównywana jest zdolność tych enzymów do inhibicji bakterii - Helicobacter pylori i Escherichia Coli.
o różnej zawartości białka i laktoferyny,
suszone rozpyłowo i liofilizowane,
poddawane usuwaniu LPS,
Apolaktoferynę – pozbawiona LPS i żelaza.