Julia Przychodzka
Leader Sales & Product Management
IMPAG Chemicals Poland Sp. z o.o.
Aby ludzkie ciało mogło codziennie prawidłowo funkcjonować i działać tak, jak tego chcemy, musi mieć dostarczoną odpowiednią ilość energii. Żeby zrozumieć, w jaki sposób energia jest wytwarzana w naszym organizmie i jaki mamy na to wpływ, warto zacząć od przyjrzenia się procesom biologicznym zachodzącym wewnątrz naszych komórek.
W trakcie spoczynku, podczas głębokiego snu - ludzkie ciało nieustannie wymaga dostarczania energii, ponieważ w ten sposób utrzymuje wszystkie podstawowe funkcje życiowe. Oddychanie, krążenie krwi, termoregulacja oraz prawidłowe działanie innych organów, jest nierozerwalnie związane z podstawową przemianą materii (z ang. BMR Basal Metabolic Rate).
Podczas wysiłku fizycznego – takiego jak ćwiczenia, praca, sport, a nawet chodzenie czy siedzenie – potrzebujemy więcej energii, co określa się jako aktywną przemianę materii (z ang. AMR – Active Metabolic Rate).
Razem te dwa wskaźniki składają się na całkowitą przemianę materii (z ang. TMR – Total Metabolic Rate), a co za tym idzie – na całkowite dzienne zapotrzebowanie energetyczne organizmu (z ang. TDEE – Total Daily Energy Expenditure).
Wartości te różnią się w zależności od osoby. Zależą m.in. od płci, masy ciała, wzrostu, stylu życia oraz wielu innych czynników.
Mitochondria, czyli tzw. „elektrownie komórkowe” są najważniejszym pojęciem pojawiającym się w kontekście produkcji energii w komórkach.
Poprzez złożone procesy metaboliczne przekształcają one składniki odżywcze, takie jak węglowodany, tłuszcze i białka, w energię w postaci ATP (adenozyno-5′-trifosforanu).
ATP pełni rolę uniwersalnego nośnika energii dla wszystkich funkcji komórkowych.
Złożone procesy przekształcania energii w organizmie z jednej formy (np. cukru) w inną (np. ciepło lub energię mechaniczną w postaci aktywności fizycznej) nazywamy metabolizmem energetycznym, a bardziej formalnie – katabolizmem.
Do utrzymania prawidłowego bilansu energetycznego, niezbędne jest zadbanie o zrównoważoną dietę bogatą w składniki odżywcze, regularną aktywność fizyczną oraz odpowiednią ilość snu.
Z drugiej strony, przewlekły stres może mieć negatywny wpływ na naszą równowagę energetyczną.
Istnieją również pewne substancje, które mogą wspomagać utrzymanie bilansu energetycznego i wspierać nasz metabolizm.
Kwas pantotenowy, znany również jako witamina B5, to witamina rozpuszczalna w wodzie. Występuje w niemal wszystkich produktach spożywczych. Szczególnie bogate w tę witaminę są produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak czerwone mięso, ryby, jajka i miękkie sery, a także produkty roślinne, takie jak orzeszki ziemne, pełne ziarna zbóż i grzyby.
Kwas pantotenowy wspiera prawidłowy metabolizm energetyczny, syntezę i metabolizm hormonów steroidowych, witaminy D oraz niektórych neuroprzekaźników. Przyczynia się również do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz do utrzymania prawidłowej sprawności umysłowej.
Magnez to minerał, który ludzki organizm magazynuje głównie w kościach, ale także wewnątrz komórek mięśni oraz innych tkanek miękkich. Występuje powszechnie w przyrodzie, zwłaszcza w złożach wód mineralnych i solankowych. Magnez znajduje się zarówno w produktach roślinnych, jak i zwierzęcych. Szczególnie bogate w magnez są zielone warzywa liściaste (takie jak szpinak), orzechy, nasiona, pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe oraz niektóre wody mineralne.
Reguluje wiele reakcji biochemicznych i funkcji komórkowych, odgrywając m.in. rolę w procesie podziału komórek. Magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni, metabolizm energetyczny oraz syntezę białek. Pomaga także w utrzymaniu równowagi elektrolitowej.
Cynk to niezbędny pierwiastek śladowy, którego organizm ludzki nie jest w stanie sam wytwarzać. Aby zapobiec jego niedoborowi, należy regularnie dostarczać go z pożywieniem.
Na całym świecie występują naturalne złoża cynku. W 2012 roku wydobyto około 13 milionów ton cynku w ponad 45 krajach. Ilość cynku wykorzystywana do produkcji związków chemicznych i farmaceutycznych (takich jak tlenek cynku, siarczan cynku czy chlorek cynku) stanowi jedynie niewielką część całkowitej produkcji.
W żywności cynk występuje głównie w mięsie, jajkach, produktach mlecznych, roślinach strączkowych, pełnych ziarnach zbóż oraz orzechach.
Cynk posiada liczne właściwości wspierające organizm oraz ma wpływ na bilans energetyczny: pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym, odgrywa rolę w procesie podziału komórek oraz wspiera prawidłową syntezę DNA. Cynk przyczynia się do prawidłowego metabolizmu węglowodanów, makroskładników odżywczych, kwasów tłuszczowych oraz witaminy A.
Należy podkreślić, że oprócz przyjmowania wymienionych powyżej substancji, ważne jest, aby dbać o zrównoważoną dietę, zapewniać regularną aktywność fizyczną oraz odpowiednią ilość snu. Przestrzeganie tych zasad może przyczynić się do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu komórkowego oraz zapewnić trwały wzrost poziomu energii, a tym samym zapobiec uczuciu zmęczenia i wyczerpania.
Silne funkcje umysłowe i poznawcze: klucz do holistycznego dobrostanu, również z punktu widzenia konsumenta.
Suplementy diety dla zdrowia stawów i kości przewyższają te dla układu odpornościowego. Otwiera to potencjał dla nowych rozwiązań.
Z naszego doświadczenia wynika, że podczas opracowywania produktu warto wziąć pod uwagę cztery ważne aspekty.