Logo
Energia w ciele: Dlaczego potrzebujemy składników odżywczych, witamin i minerałów, żeby prawidłowo funkcjonować? Energia w ciele: Dlaczego potrzebujemy składników odżywczych, witamin i minerałów, żeby prawidłowo funkcjonować?
Written by Filip Tišler
22.04.2025

Energia w ciele: Dlaczego potrzebujemy składników odżywczych, witamin i minerałów, żeby prawidłowo funkcjonować?

Contact person

Energia w ciele: Dlaczego potrzebujemy składników odżywczych, witamin i minerałów, żeby prawidłowo funkcjonować?

Julia Przychodzka

Leader Sales & Product Management

IMPAG Chemicals Poland Sp. z o.o.

​​​​​​​+48 22 418 40 00E-mail LinkedIn

Aby ludzkie ciało mogło codziennie prawidłowo funkcjonować i działać tak, jak tego chcemy, musi mieć dostarczoną odpowiednią ilość energii. Żeby zrozumieć, w jaki sposób energia jest wytwarzana w naszym organizmie i jaki mamy na to wpływ, warto zacząć od przyjrzenia się procesom biologicznym zachodzącym wewnątrz naszych komórek.

Podstawowe informacje na temat produkcji energii w ludzkim organizmie

W trakcie spoczynku, podczas głębokiego snu - ludzkie ciało nieustannie wymaga dostarczania energii, ponieważ w ten sposób utrzymuje wszystkie podstawowe funkcje życiowe. Oddychanie, krążenie krwi, termoregulacja oraz prawidłowe działanie innych organów, jest nierozerwalnie związane z podstawową przemianą materii (z ang. BMR Basal Metabolic Rate).

Podczas wysiłku fizycznego – takiego jak ćwiczenia, praca, sport, a nawet chodzenie czy siedzenie – potrzebujemy więcej energii, co określa się jako aktywną przemianę materii (z ang. AMR – Active Metabolic Rate).

Razem te dwa wskaźniki składają się na całkowitą przemianę materii (z ang. TMR – Total Metabolic Rate), a co za tym idzie – na całkowite dzienne zapotrzebowanie energetyczne organizmu (z ang. TDEE – Total Daily Energy Expenditure).

Wartości te różnią się w zależności od osoby. Zależą m.in. od płci, masy ciała, wzrostu, stylu życia oraz wielu innych czynników.

Mitochondria, czyli tzw. „elektrownie komórkowe” są najważniejszym pojęciem pojawiającym się w kontekście produkcji energii w komórkach.

Poprzez złożone procesy metaboliczne przekształcają one składniki odżywcze, takie jak węglowodany, tłuszcze i białka, w energię w postaci ATP (adenozyno-5′-trifosforanu).

ATP pełni rolę uniwersalnego nośnika energii dla wszystkich funkcji komórkowych.

Złożone procesy przekształcania energii w organizmie z jednej formy (np. cukru) w inną (np. ciepło lub energię mechaniczną w postaci aktywności fizycznej) nazywamy metabolizmem energetycznym, a bardziej formalnie – katabolizmem.

 

Wpływ na bilans energetyczny

Do utrzymania prawidłowego bilansu energetycznego, niezbędne jest zadbanie o zrównoważoną dietę bogatą w składniki odżywcze, regularną aktywność fizyczną oraz odpowiednią ilość snu.

Z drugiej strony, przewlekły stres może mieć negatywny wpływ na naszą równowagę energetyczną.

Istnieją również pewne substancje, które mogą wspomagać utrzymanie bilansu energetycznego i wspierać nasz metabolizm.

 

Kwas pantotenowy

Kwas pantotenowy, znany również jako witamina B5, to witamina rozpuszczalna w wodzie. Występuje w niemal wszystkich produktach spożywczych. Szczególnie bogate w tę witaminę są produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak czerwone mięso, ryby, jajka i miękkie sery, a także produkty roślinne, takie jak orzeszki ziemne, pełne ziarna zbóż i grzyby.

Kwas pantotenowy wspiera prawidłowy metabolizm energetyczny, syntezę i metabolizm hormonów steroidowych, witaminy D oraz niektórych neuroprzekaźników. Przyczynia się również do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz do utrzymania prawidłowej sprawności umysłowej.

 

Magnez

Magnez to minerał, który ludzki organizm magazynuje głównie w kościach, ale także wewnątrz komórek mięśni oraz innych tkanek miękkich. Występuje powszechnie w przyrodzie, zwłaszcza w złożach wód mineralnych i solankowych. Magnez znajduje się zarówno w produktach roślinnych, jak i zwierzęcych. Szczególnie bogate w magnez są zielone warzywa liściaste (takie jak szpinak), orzechy, nasiona, pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe oraz niektóre wody mineralne.

Reguluje wiele reakcji biochemicznych i funkcji komórkowych, odgrywając m.in. rolę w procesie podziału komórek. Magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni, metabolizm energetyczny oraz syntezę białek. Pomaga także w utrzymaniu równowagi elektrolitowej.

 

Skontaktuj się z nami

 

Cynk

Cynk to niezbędny pierwiastek śladowy, którego organizm ludzki nie jest w stanie sam wytwarzać. Aby zapobiec jego niedoborowi, należy regularnie dostarczać go z pożywieniem.

Na całym świecie występują naturalne złoża cynku. W 2012 roku wydobyto około 13 milionów ton cynku w ponad 45 krajach. Ilość cynku wykorzystywana do produkcji związków chemicznych i farmaceutycznych (takich jak tlenek cynku, siarczan cynku czy chlorek cynku) stanowi jedynie niewielką część całkowitej produkcji.

W żywności cynk występuje głównie w mięsie, jajkach, produktach mlecznych, roślinach strączkowych, pełnych ziarnach zbóż oraz orzechach.

Cynk posiada liczne właściwości wspierające organizm oraz ma wpływ na bilans energetyczny: pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym, odgrywa rolę w procesie podziału komórek oraz wspiera prawidłową syntezę DNA. Cynk przyczynia się do prawidłowego metabolizmu węglowodanów, makroskładników odżywczych, kwasów tłuszczowych oraz witaminy A.

 

Podsumowanie

Należy podkreślić, że oprócz przyjmowania wymienionych powyżej substancji, ważne jest, aby dbać o zrównoważoną dietę, zapewniać regularną aktywność fizyczną oraz odpowiednią ilość snu. Przestrzeganie tych zasad może przyczynić się do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu komórkowego oraz zapewnić trwały wzrost poziomu energii, a tym samym zapobiec uczuciu zmęczenia i wyczerpania.
 

Możesz być także zainteresowany

21.06.2024

Sprawny umysł! Wsparcie zdrowia psychicznego i funkcji poznawczych poprzez suplementy diety

Silne funkcje umysłowe i poznawcze: klucz do holistycznego dobrostanu, również z punktu widzenia konsumenta.

18.04.2024

Aktywny styl życia i długowieczność wiążą się z holistycznym zdrowiem, w tym zdrowiem kości i stawów

Suplementy diety dla zdrowia stawów i kości przewyższają te dla układu odpornościowego. Otwiera to potencjał dla nowych rozwiązań.

08.01.2024

Zdrowie ludzi i zwierząt - możliwości na rozwijającym się rynku

Z naszego doświadczenia wynika, że podczas opracowywania produktu warto wziąć pod uwagę cztery ważne aspekty.