Logo
W 100% naturalna Witamina K2 ze sfermentowanej ciecierzycy W 100% naturalna Witamina K2 ze sfermentowanej ciecierzycy
Written by Markus Sierigk
04.08.2023

W 100% naturalna Witamina K2 ze sfermentowanej ciecierzycy

Witamina K2, wytwarzana ze sfermentowanej ciecierzycy metodą ekstrakcji CO2, wspomaga zdrowie kości i serca. Dzięki wysokiej biodostępności, menachinon-7 (MK-7) jest względnie najskuteczniejszą formą. 

 

Odpowiednia dla wegan i wegetarian 

Witamina K2 występuje w niewielkich ilościach w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, jaja, mleko i masło. Również niektóre sfermentowane produkty spożywcze, takie jak kiszona kapusta i ser, zawierają witaminę K2. Naturalna witamina K2 pochodząca z fermentacji świetnie sprawdza się w wegańskich i wegetariańskich koncepcjach produktów.

 

Korzyści witaminy K2 dla zdrowia człowieka

Witamina K2 wspiera zdrowe kości poprzez aktywację enzymu osteokalcyny, który wspomaga mineralizację kości. Witamina K2 jest również wymagana do optymalnego działania witaminy D3 – zarówno endogennej jak i suplementowanej. Witamina K2 wspiera również działanie matrycowego białka Gla (MGP), które utrzymuje tętnice i żyły wolne od złogów wapnia.
 

Formę menachinonu-7 (MK-7) witaminy K2, z długim łańcuchem bocznym, wyróżnia wysoka biodostępność. EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) ustanowił ją najefektywniejszą formą w porównaniu z innymi wariantami.

Jest ona produkowana w procesie fermentacji ciecierzycy i ekstrakcji CO2. Osiągana czystość izomeryczna to ponad 99%, co znacznie przekracza wymagania USP (>96%).

 

Witamina K2 jest dostępna w 3 różnych formach:

ProduktZawartość witaminy K2Rozmiar opakowania
MK-7 w proszku 0.2% i 1%1 kg, 5 kg i 20 kg
MK-7 w oliwie z oliwek0.2% i 1%    1 kg, 5 kg i 20 kg
MK-7 w oleju MCT 0.2% i 1%1 kg, 5 kg i 20 kg

 

W celu uzyskania dodatkowych informacji zachęcamy do kontaktu.