Logo
28.02.2014

Proszek i ekstrakt z owocu baobabu

Proszek i ekstrakt z owocu baobabu jest otrzymywany z owocu baobabu afrykańskiego (Adansonia digitata), jednego z najbardziej znanych drzew tropikalnej Afryki. Miąższ owocu charakteryzuje się wysoką zawartością witamin i minerałów, ma silne właściwości antyoksydacyjne, ze względu na wysoką zawartość błonnika ma właściwości prebiotyczne, ma też właściwości wzmacniające smak. Smak baobabu jest przyjemnie kwaskowy i owocowy, nieco przypomina grapefruita.

Właściwości

  • Naturalne źródło witaminy C, B2 (ryboflawina) i B3 (niacyna)
  • Wysoka zawartość minerałów takich jak wapń, żelazo i potas
  • Silne właściwości antyoksydacyjne
  • Zawiera błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny
  • Proszek owocowy zawiera pektynę, która ma właściwości wiążące i zagęszczające
  • Wzmacnianie smaku (np. smaku owocowego w konserwach)
  • Zatwierdzony jako nowa żywność w UE od 2008


Możliwe zastosowania

  • Napoje bezalkoholowe, koktajle, inne napoje
  • Ciastka i batony
  • Płatki, biszkopty i przekąski
  • Produkty mleczne
  • Nadzienia owocowe, dżemy marmolady i sosy
  • Lody, puddingi i desery
  • Wyroby cukiernicze 
  • Żywienie sportowców i suplementy diety
  • Kosmetyki


Dostępne warianty

Proszek z owocu baobabu

Dobrze rozpuszczalny w wodzie i pozbawiony pektyn, odpowiedni do zastosowania w klarownych napojach takich jak np. napoje bezalkoholowe.