Logo
KRÖNER-STÄRKE – Eksperci specjalistycznych skrobi zbożowych KRÖNER-STÄRKE – Eksperci specjalistycznych skrobi zbożowych
26.02.2014

KRÖNER-STÄRKE – Eksperci specjalistycznych skrobi zbożowych

Naszym wieloletnim partnerem jest istniejąca od 1900 roku firma Kröner Stärke z Ibbenbüren w Niemczech. Firma  produkuje skrobie, gluteny pszenne, mąki pęczniejące (preżelowane), inaktywowane gluteny i ich teksturaty oraz mieszanki ww surowców (także na życzenie). Oprócz tradycyjnych produktów bogata oferta firmy obejmuje również produkty ekologiczne (BIO) i skrobie oraz mąki bezglutenowe.

Kröner-Stärke produkuje produkty wysokiej jakości bez dodatków mikrobiocydów i środków do ekstrakcji. Zgodnie z Clean Labels stosowane metody skupione są na zachowaniu naturalnych walorów surowców przy minimalnym przetwarzaniu. Nie są dokonywane modyfikacje chemiczne. Dodatkowo przedsiębiorstwo jest świadomym użytkownikiem środowiska naturalnego dzięki efektywnemu wykorzystywaniu stosowanych zasobów i inwestowaniu w technologie przyszłości.

Do produkcji przemysłowej przedsiębiorstwo stosuje mąki różnych zbóż, takich jak pszenica, kukurydza, ryż, żyto, owies czy orkisz. Od początku 1997 roku przetwarzane są również surowce z kontrolowanych upraw ekologicznych.

Proces separowania składników mąki odbywa się metodą fizyczną. Na skutek działania ciepła oraz wody wytwarzane są produkty pęczniejące na zimno. W porównaniu do natywnych produktów wykazują one działanie zagęszczające w połączeniu z zimnymi płynami, ponieważ kleikowanie ziaren skrobi odbywa się podczas procesu produkcyjnego.

Stale wysoka jakość i bezpieczeństwo produktów zapewniane są dzięki regularnym cyklom czyszczenia i podlegającemu stałemu rozwojowi systemu zarządzania jakością. System ten posiada certyfikację zgodnie z międzynarodowymi normami i standardami.

Specjalistyczne skrobie i mąki zbożowe
Przedsiębiorstwo Kröner-Stärke oprócz tradycyjnych skrobi i glutenów produkuje również specjalistyczne mąki i skrobie do zastosowań spożywczych. Istnieje duże zainteresowanie produktami funkcjonalnymi bez modyfikacji chemicznej i numeracji E. Również naturalne dodatki pozwalające wyprodukować żywność o szczególnych właściwościach odżywczych i fizyko-chemicznych wykazują wzrostową tendencję na rynku.

Już od 1984 firma Kröner-Stärke poświęca się produkcji produktów specjalnych dla wrażliwych grup konsumenckich. Produkcja skupia się przede wszystkim na składnikach do produktów spożywczych bezglutenowych, które przeznaczone są dla osób z celiakią (nieprzyswajalność glutenu). Oprócz produktów z natury bezglutenowych Kröner-Stärke wyspecjalizowała się w szczególności w produkcji bezglutenowej skrobi pszennej. Wyjątkowa technologia produkcji gwarantuje zachowanie max wartości 20 ppm glutenu przy jednoczesnej idealnej wypiekowości i wyjątkowo aromatycznym smaku. Zbożowy smak jest tutaj decydującym czynnikiem i walorem w porównaniu z alternatywnymi produktami, jakimi są mączki ziemniaczane i kukurydziane, które z natury są bezglutenowe. Bezglutenowe odmiany pszenicy nadają się idealnie do zastosowania w wyrobach piekarniczych, żywności wygodnej jak i przetworach mlecznych i mięsnych. Skrobie oraz mąki pęczniejące na zimno służą do nadawania tekstury i zwiększenia zdolności wiązania wody, co między innymi zapewnia lepsze zachowanie świeżości produktu końcowego.

W porównaniu z produktami pęczniejącymi na gorąco wariant pęczniejący na zimno ma tę zaletę, że nie musi być podgrzewany aby uaktywnić działanie zagęszczające. Do kleikowania ziaren skrobi doszło już podczas produkcji poprzez spęcznienie po dodaniu wody i oddziaływanie ciepła. W ten sposób produkt może wykazać działanie zagęszczające w połączeniu z zimnymi płynami.

Wprowadzono również innowacje w zakresie skrobi pszennej do produkcji  żywności dla noworodków. Firma  Kröner Stärke stworzyła nowe specjalne skrobie na bazie pszenicy, które w wyniku podgrzewania mają działanie zagęszczające i spełniają surowe wymagania prawne dotyczące pozostałości pestycydów w żywności dla dzieci.

Żywność specjalistyczna (np. dla sportowców) stawia również wysokie wymagania dotyczące składników do produkcji. W wielu przypadkach białko jest czynnikiem decydującym o jakości i skuteczności produktów. Kröner-Stärke produkuje specjalne proteiny pszenicy, doskonałe do wzbogacania odżywek, batonów i innych gotowych produktów. Zwykłe proteiny pszenicy wykazują typowe lepko-elastyczne właściwości, które przy przetwarzaniu są uciążliwe. Proteiny pszenicy Kröner nie wykazują tej właściwości i mogą być bezproblemowo przetwarzane, a przy okazji posiadają wysokie właściwości odżywcze i dobry smak.

Staranny dobór surowców i specyficzne wariacje w zakresie procesu produkcyjnego dają wysokiej jakości produkty standardowe (np. skrobie natywne) i specjalistyczne o różnorodnych funkcjonalnościach, mogące mieć zastosowanie w różnych obszarach przemysłu żywieniowego.

Przykłady produktów Kröner z przeznaczeniem dla produktów spożywczych i dietetycznych:

  • natywna pęczniejąca na gorąco skrobia ze stałą dobrą lepkością i idealną wypiekowością, mająca zastosowanie głównie w piekarnictwie, ale także odpowiednia także do żywności dla dzieci (Foodstar);
  • rozpuszczalna bezglutenowa skrobia pszenna z właściwościami pęcznienia na zimno (Sanogel);
  • rozpuszczalna, pęczniejąca na zimno bezglutenowa mączka (Pęczniejąca mączka ryżowa R90);
  • natywna bezglutenowa skrobia pszenna o wysokiej lepkości i wypiekowości (Sanostar);
  • rozpuszczalne białko pszenne bez właściwości lepko-elastycznych (Glusol);
  • zdenaturowane białko pszenne z wysoką zawartością protein (Glustar)


Zastosowania produktów specjalnych dla wrażliwych grup konsumentów:

  • żywność dla dzieci;
  • żywność kliniczna;
  • produkty bezglutenowe;
  • produkty wegetariańskie i teksturowane;
  • żywność dla sportowców


Wszystkie produkty dostępne są również w jakości eko.