Logo
26.08.2021

Błonniki roślinne

  • Błonnik grochowy...
  • Błonnik ziemniaczany...
  • Błonnik kukurydziany...

     

Błonnik grochowy

  • Zwiększa wydajność, wodochłonność >500% lub >800%
  • Wielkość cząsteczek: 60µm lub <100µm
  • Poprawia soczystość 
  • Eliminuje wycieki
  • Redukuje wilgoć na powierzchni produktu po zapakowaniu
  • Redukuje straty przy obróbce cieplnej
  • Minimalizuje skurcz
  • Ułatwia formowanie
  • Wydłuża termin przydatności 
  • Zwiększa stabilność podczas przechowywania

 

Aplikacje:

  • Przemysł mięsny 
  • Przemysł rybny
  • Przemysł drobiarski
  • Przemysł mleczny
  • Przemysł piekarski



Błonnik ziemniaczany

  • Zwiększa wydajność, wodochłonność >1600% lub >1800%
  • Wielkość cząsteczek: >200µm lub >500µm 
  • Poprawia soczystość 
  • Poprawia porowatość w produktach piekarskich
  • Eliminuje wycieki
  • Redukuje wilgoć na powierzchni po zapakowaniu
  • Redukuje straty przy obróbce cieplnej
  • Minimalizuje skurcz
  • Stabilizuje siatkę glutenową
  • Zwiększa wydajność ciasta
  • Ułatwia formowanie ciasta


Aplikacje:

  • Przemysł mięsny
  • Piekarnictwo
  • Produkty dietetyczne lub o obniżonej kaloryczności
  • Przemysł piekarski
     



Błonnik kukurydziany

  • Chłonie wodę na zimno i na gorąco
  • Tworzy emulsję 1:3:3 (błonnik:woda:olej)- Absorbuje i stabilizuje olej 
  • Jest odporny na obróbkę termiczną
  • Utrzymuje nadany kształt
  • Ma właściwości przeciwzbrylające
  • Współdziała z naturalnymi zagęstnikami
  • Bez GMO, clean label i bez alergenów
  • Naturalna alternatywa dla celulozowych błonników: bambusowego, pszennego, owsianego


Aplikacje:

  • Piekarnictwo i produkty bezglutenowe
  • Zupy i sosy
  • Gotowe dania, produkty dla gastronomii
  • Babeczki, muesli i granola, ekstrudowane ziarna
  • Mieszanki funkcjonalne
  • Produkty oparte na roślinnych składnikach
  • Żywność dla sportowców