Logo

Skontaktuj się z nami

IMPAG Chemicals Poland Sp. z o.o.
Nutrition & Health


ul. Powązkowska 44c
01-797 Warszawa, Polska

Tel : +48 22 418 40 00
Faks : +48 22 418 40 90
info@impag.pl

Polecamy

Nutrition & Health


03.03.2016

Probiotyczne mikroorganizmy o wysokiej odporności oferowane przez Artechno

Wspomaganie funkcjonowania układu pokarmowego i systemu immunologicznego. Utrzymywanie naturalnej równowagi dobroczynnej mikroflory w przewodzie pokarmowym jest jednym ze sposobów na przeciwdziałanie skutkom naszego niezdrowego, nowoczesnego stylu życia, na który składają się: stres, choroby, zła dieta, szybsze starzenie, zanieczyszczenia, lekarstwa i antybiotyki.

Utrzymanie tej równowagi można wspomagać poprzez spożywanie pokarmów lub suplementów zawierających konkretne mikroorganizmy, które później zasiedlają jelita. Jest to efektywne tylko wtedy, gdy odpowiednio duża ilość żywych komórek dostanie się do układu pokarmowego. Liczba aktywnych komórek, która osiągnie swój punkt docelowy zmniejsza się na skutek wielu czynników, jak:  proces przetwarzania żywności i dodatków oraz konserwantów, działania soków żołądkowych, soli żółciowych itp.

Nowa generacja bakterii wykazujących naturalną odporność
W ostatnich latach trwały badania nad rozwojem i wykorzystaniem bakterii z rodzaju Bacillus zdolnych do tworzenia spor (przetrwalników), jako składnika żywności i suplementów.

Przetrwalniki wykazują dużą odporność na kwaśne środowisko w żołądku oraz sole żółciowe, dzięki czemu mogą one w optymalnej ilości dotrzeć i skolonizować dolne odcinki przewodu pokarmowego.
Wysoka stabilność sporów zapewnia przeżywalność bakterii podczas obróbki żywności (ogrzewanie, ekstruzja, mrożenie, suszenie) i przedłuża okres trwałości nawet w temperaturze pokojowej, dlatego szczep nadaje się do wszystkich typów żywności.

Produkcja enzymów, witamin i substancji powstrzymujących rozwój innych mikroorganizmów
Różne szczepy Bacillus wykazują dodatkowe korzyści w porównaniu do tradycyjnych bakterii kwasu mlekowego:

  • wydzielają substancję inhibitujące rozwój specyficznych patogenów
  • wykazują aktywność amylolityczną, proteolityczną i fibrynolityczną
  • produkowanie witamin (B12, K2) oraz antyoksydantów (karotenoidów) w organizmie gospodarza

Szczepy bakterii o wysokiej odporności, przeznaczone do spożycia przez ludzi:

  • Bacillus coagulans
    - Producent kwasu mlekowego L(+) i bakteriocyn.
    - Silny stymulator odporności i pomoc w utrzymaniu odpowiedniej mikroflory.
    - Udowodnione działanie przeciwko procesom zapalnym (zespołowi jelita drażliwego, nieswoistemu zapaleniu jelit, rzekomobłoniastemu zapaleniu jelit).
    - Różne możliwości aplikacji (pokarmowa, intymna, oralna).
  • Enterococcus spp.
    - Używany do leczenia biegunek spowodowanych przez terapię antybiotykową.
    - Podnosi odporność i obniża poziom cholesterolu we krwi.
     
  • Saccharomyces boulardii – szczep drożdży o wysokiej odporności
    - Pomaga utrzymać prawidłową mikroflorę jelit podczas antybiotykoterapii.
    - Wzmacnia jelitową odpowiedź immunologiczną przeciwko patogenom.
    - Efektywny w leczeniu  biegunek.
    - Wspomaga enzymatyczny rozkład disacharydów (nietolerancja laktozy).

Wymienione mikroorganizmy to tylko kilka spośród wielu szczepów wytwarzanych przez Artechno. Zachęcamy do zadawania pytań o inne, poszukiwane bakterie i drożdże. Wkrótce zamieścimy więcej informacji o producencie.

Pozdrawiamy,
Dział Nutrition & Health, IMPAG Polska

NEWS

06.07.2020

Wyjątkowy powód do świętowania

15 lat temu firma IMPAG Chemicals Poland została oficjalnie zarejestrowana jako…

Czytaj więcej
03.01.2020

Surowce do suplementów diety – 2020 r.

Jest już dostępne najnowsze wydanie listy surowcowej do suplementów diety i…

Czytaj więcej