Logo

Skontaktuj się z nami

IMPAG Chemicals Poland Sp. z o.o.
Nutrition & Health


ul. Grzybowska 4 lok 80
00-131 Warszawa, Polska

Tel : +48 22 418 40 00
Faks : +48 22 418 40 90
info@impag.pl

Polecamy

Nutrition & Health


08.12.2016

Laktoferyna i Apolaktoferyna najwyższej jakości

Laktoferyna jest enzymem z grupy transferaz występującym w organizmach ssaków. Jej podstawową funkcją jest wiązanie i transport żelaza. Dzięki temu wykazuje właściwości przeciwbakteryjne – „wyłapuje” wolne żelazo czyniąc je niedostępnym dla patogenów, co ogranicza ich rozwój.

Oprócz tego laktoferyna ma właściwości przeciwwirusowe (poprzez wpływ na ich DNA i RNA), przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne i immunomodulacyjne (wspomaga proces fagocytozy – wychwytywania patogenów i ciał obcych przez makrofagi). Wspomaga także rozwój korzystnej mikroflory. Podsumowując – jest istotnym stymulatorem odporności i mobilizuje organizm do zwalczania infekcji.

Laktoferynę pozyskuje się z mleka krowiego. Znajduje ona zastosowanie w preparatach podawanych przy infekcjach górnych odcinków układu oddechowego, kroplach do oczu, immonostymulatorach, produktach na trądzik i problemy skórne, środkach do pielęgnacji jamy ustnej.

Usuwanie lipopolisacharydów (LPS)
LPS to występujące na powierzchni bakterii endotoksyny o działaniu prozapalnym. Laktoferyna ma zdolność do wiązania się z patogenem poprzez LPS, dzięki czemu uszkadza komórkę i blokuje działanie LPS. Pozyskiwana laktoferyna jest częściowo związana z LPS obecnymi w mleku, co utrudnia późniejsze wiązanie LPS pochodzącego od patogenów. Lipopolisacharydy te mogą być usunięte z laktoferyny, co wyraźnie podnosi jej aktywność przeciwbakteryjną.

Usuwanie żelaza - Apolaktoferyna
Laktoferyna występuje w pewnym stopniu wysycona żelazem. Podobnie jak LPS, żelazo również może być z niej usunięte. Jest to opatentowany proces, w wyniku którego powstaje Apolaktoferyna. Jej powinowactwo do żelaza wzrasta tak silnie, że jest w stanie pozyskiwać je z komórek bakterii przy jednoczesnym ich uśmiercaniu. Dodatkowo, usunięcie żelaza zmienia strukturę cząsteczki białka, w wyniku czego wyeksponowany zostaje peptyd o silnych właściwościach przeciwbakteryjnych.

Apolaktoferyna to najwyższa możliwa jakość, o kilkukrotnie wyższej skuteczności niż standardowe laktoferyny. Obrazują to wyniki badań, w których porównywana jest zdolność tych enzymów do inhibicji bakterii - Helicobacter pylori i Escherichia Coli.

Firma IMPAG oferuje pełen wachlarz jakości:

  • o różnej zawartości białka i laktoferyny,
  • suszone rozpyłowo i liofilizowane,
  • poddawane usuwaniu LPS,
  • Apolaktoferynę – pozbawiona LPS i żelaza.

NEWS

11.04.2018

# IMPAG w social media

Kontakt z naszymi klientami, partnerami i potencjalnymi pracownikami jest dla...

Czytaj więcej
20.03.2018

IMPAG Chemicals Poland poszukuje kandydatów na stanowiska:

Kariera

Product Manager Nutrition & Health i Asystentka/Asystent Biura 

Czytaj więcej
04.10.2017

Edycja specjalna: DARÉGAL

Mamy przyjemność przedstawić Państwu nowe wydanie naszego Nutricare.

Czytaj więcej
25.09.2017

Zioła kulinarne firmy Darégal

Jest nam bardzo miło przedstawić nową broszurę informacyjną firmy Darégal –...

Czytaj więcej
22.09.2017

Odnowienie certyfikatu ISO

ISO 9001:2015

Czytaj więcej
18.09.2017

Kapsułki w ofercie IMPAG

Kapsułki w ofercie IMPAG

Firma IMPAG jest dystrybutorem wysokiej jakości kapsułek marki Eurokapsule.

Czytaj więcej
19.07.2017

magazyn nutricare 07_2017

Nasz najnowszy magazyn nutricare

Czytaj więcej
13.03.2017

NOVASTELL – nowy Dostawca IMPAG Polska

Miło nam poinformować, że firma IMPAG rozpoczęła w ostatnim czasie współpracę z...

Czytaj więcej
06.03.2017

Opis Firmy

Lista produktowa Działu Żywność i Zdrowie

Czytaj więcej
24.02.2017

IMPAG Polska rozpoczęła współpracę z Darégal

Jest nam niezmiernie miło poinformować, że z dniem 1 lutego 2017 r. firma IMPAG...

Czytaj więcej
18.10.2016

Ulotki: Stevia

STEVIA – naturalny i bezkaloryczny

Czytaj więcej