Logo

Skontaktuj się z nami

IMPAG Chemicals Poland Sp. z o.o.
Nutrition & Health


ul. Powązkowska 44c
01-797 Warszawa, Polska

Tel : +48 22 418 40 00
Faks : +48 22 418 40 90
info@impag.pl

Polecamy

Nutrition & Health


24.04.2020

Laktoferyna

Istotny składnik wpływający na odporność w walce organizmu podczas infekcji wirusowej

Kilka faktów:

  • Laktoferyna to glikoproteina z grupy transferyn czyli białek,
  • Ma zdolność do wiązania i przenoszenia jonów żelaza,
  • Izolowana z mleka krowiego od 1939 r.,
  • Występuje w mleku ludzkim jako nośnik żelaza,
  • Do suplementacji posługujemy się laktoferyną wołową, która ma 77% zgodności pod względem budowy i jest identyczna pod względem funkcjonalności.

Badania wykazują, że:
 

  • Laktoferyna (LF) bierze udział w odpowiedzi immunologicznej organizmu przeciwko inwazji koronawirusa zespołu ostrej niewydolności oddechowej SARS-CoV na dwa sposoby:
    • Z jednej strony, zwiększa aktywność komórek oraz przyspiesza agregację neutrofili i adhezję w obronie immunologicznej,
    • Z drugiej strony hamuje wejście wirusów SARS-CoV do komórek gospodarza przez wiązanie z glikozaminoglikanami błon komórkowych podczas infekcji wirusowej.
  • Jest zdolna do wiązania wirusowego DNA i RNA zwiększając aktywność przeciwwirusową laktoferyny,
  • Wykazuje właściwości antybakteryjne: wiąże żelazo potrzebne do metabolizmu bakterii i sprawia że są one bardziej podatne na antybiotyki,
  • Co ważne, nie eliminuje bakterii probiotycznych Lactobacillus i Bifidobacterium.

Dodatkowe właściwości laktoferyny:

  • Może pobudzać układ immunologiczny i hamować odpowiedź w związku z pojawiającymi się stanami zapalnymi,
  • Ogranicza przerzuty w przypadku nowotworów,
  • Działa jak aktywator czynników wzrostu nabłonka jelitowego i komórek macierzystych macicy,
  • Może być stosowana do leczenie osteoporozy, ponieważ ogranicza osteolizę – niszczenie komórek kości.

Zapraszamy do zapoznania się z poniższym linkiem, który przedstawia wytyczne stowarzyszeń przemysłu mleczarskiego, organów rządowych i prywatnych firm w Chinach dot. wpływu produktów mlecznych na koronawirusa COVID-19.
Link: www.foodnavigator-asia.com/Article/2020/03/17/Fight-COVID-19-with-dairy-China-industry-associations-issue-consumption-guidelines-to-build-immune-resistance 

Literatura:
Lang J, Yang N, Deng J, Liu K, Yang P, et. al. 2011) Inhibition of SARS Pseudovirus Cell Entry by Lactoferrin Binding to Heparan Sulfate Proteoglycans. PLoS ONE 6(8): e 23710. doi:10.1371/journal.pone.0023710

Serdecznie zapraszamy do współpracy!

W celu uzyskania dodatkowych informacji zapraszamy do kontaktu infoimpag.pl  

istotny składnik wpływający na odporność

NEWS

06.07.2020

Wyjątkowy powód do świętowania

15 lat temu firma IMPAG Chemicals Poland została oficjalnie zarejestrowana jako…

Czytaj więcej
03.01.2020

Surowce do suplementów diety – 2020 r.

Jest już dostępne najnowsze wydanie listy surowcowej do suplementów diety i…

Czytaj więcej