Logo

Skontaktuj się z nami

IMPAG Chemicals Poland Sp. z o.o.
Nutrition & Health


ul. Powązkowska 44c
01-797 Warszawa, Polska

Tel : +48 22 418 40 00
Faks : +48 22 418 40 90
info@impag.pl

Polecamy

Nutrition & Health


08.12.2016

Laktoferyna i Apolaktoferyna najwyższej jakości

Laktoferyna jest enzymem z grupy transferaz występującym w organizmach ssaków. Jej podstawową funkcją jest wiązanie i transport żelaza. Dzięki temu wykazuje właściwości przeciwbakteryjne – „wyłapuje” wolne żelazo czyniąc je niedostępnym dla patogenów, co ogranicza ich rozwój.

Oprócz tego laktoferyna ma właściwości przeciwwirusowe (poprzez wpływ na ich DNA i RNA), przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne i immunomodulacyjne (wspomaga proces fagocytozy – wychwytywania patogenów i ciał obcych przez makrofagi). Wspomaga także rozwój korzystnej mikroflory. Podsumowując – jest istotnym stymulatorem odporności i mobilizuje organizm do zwalczania infekcji.

Laktoferynę pozyskuje się z mleka krowiego. Znajduje ona zastosowanie w preparatach podawanych przy infekcjach górnych odcinków układu oddechowego, kroplach do oczu, immonostymulatorach, produktach na trądzik i problemy skórne, środkach do pielęgnacji jamy ustnej.

Usuwanie lipopolisacharydów (LPS)
LPS to występujące na powierzchni bakterii endotoksyny o działaniu prozapalnym. Laktoferyna ma zdolność do wiązania się z patogenem poprzez LPS, dzięki czemu uszkadza komórkę i blokuje działanie LPS. Pozyskiwana laktoferyna jest częściowo związana z LPS obecnymi w mleku, co utrudnia późniejsze wiązanie LPS pochodzącego od patogenów. Lipopolisacharydy te mogą być usunięte z laktoferyny, co wyraźnie podnosi jej aktywność przeciwbakteryjną.

Usuwanie żelaza - Apolaktoferyna
Laktoferyna występuje w pewnym stopniu wysycona żelazem. Podobnie jak LPS, żelazo również może być z niej usunięte. Jest to opatentowany proces, w wyniku którego powstaje Apolaktoferyna. Jej powinowactwo do żelaza wzrasta tak silnie, że jest w stanie pozyskiwać je z komórek bakterii przy jednoczesnym ich uśmiercaniu. Dodatkowo, usunięcie żelaza zmienia strukturę cząsteczki białka, w wyniku czego wyeksponowany zostaje peptyd o silnych właściwościach przeciwbakteryjnych.

Apolaktoferyna to najwyższa możliwa jakość, o kilkukrotnie wyższej skuteczności niż standardowe laktoferyny. Obrazują to wyniki badań, w których porównywana jest zdolność tych enzymów do inhibicji bakterii - Helicobacter pylori i Escherichia Coli.

Firma IMPAG oferuje pełen wachlarz jakości:

  • o różnej zawartości białka i laktoferyny,
  • suszone rozpyłowo i liofilizowane,
  • poddawane usuwaniu LPS,
  • Apolaktoferynę – pozbawiona LPS i żelaza.

NEWS

03.01.2020

Surowce do suplementów diety – 2020 r.

Jest już dostępne najnowsze wydanie listy surowcowej do suplementów diety i…

Czytaj więcej
02.09.2019

IMPAG otrzymał srebrny status Ecovadis

Srebrny status Ecovadis

Grupa IMPAG otrzymała srebrny status EcoVadis za osiągniecia w obszarze…

Czytaj więcej
02.05.2019

Nowa oferta dodatków spożywczych

Lista surowców Działu Nutrition & Health

Czytaj więcej
25.01.2019

To już 100 lat Grupy IMPAG!

To już 100 lat Grupy IMPAG!

Wszystko zaczęło się w 1919 roku od firmy handlowej dla szwajcarskiego ...

Czytaj więcej
04.07.2018

NaturePep® Amaranth – Widocznie grubsze i pełne blasku włosy

NaturePep® Amaranth

Mocne i zdrowo wyglądające włosy są niepodważalnym atrybutem piękna.

Czytaj więcej