Logo

Skontaktuj się z nami

IMPAG Chemicals Poland Sp. z o.o.

Nutrition & Health
ul. Powązkowska 44c
01-797 Warszawa, Polska

Polecamy

Nutrition & Health


24.04.2020

Laktoferyna

Istotny składnik wpływający na odporność w walce organizmu podczas infekcji wirusowej

Kilka faktów:

  • Laktoferyna to glikoproteina z grupy transferyn czyli białek,
  • Ma zdolność do wiązania i przenoszenia jonów żelaza,
  • Izolowana z mleka krowiego od 1939 r.,
  • Występuje w mleku ludzkim jako nośnik żelaza,
  • Do suplementacji posługujemy się laktoferyną wołową, która ma 77% zgodności pod względem budowy i jest identyczna pod względem funkcjonalności.

Badania wykazują, że:
 

  • Laktoferyna (LF) bierze udział w odpowiedzi immunologicznej organizmu przeciwko inwazji koronawirusa zespołu ostrej niewydolności oddechowej SARS-CoV na dwa sposoby:
    • Z jednej strony, zwiększa aktywność komórek oraz przyspiesza agregację neutrofili i adhezję w obronie immunologicznej,
    • Z drugiej strony hamuje wejście wirusów SARS-CoV do komórek gospodarza przez wiązanie z glikozaminoglikanami błon komórkowych podczas infekcji wirusowej.
  • Jest zdolna do wiązania wirusowego DNA i RNA zwiększając aktywność przeciwwirusową laktoferyny,
  • Wykazuje właściwości antybakteryjne: wiąże żelazo potrzebne do metabolizmu bakterii i sprawia że są one bardziej podatne na antybiotyki,
  • Co ważne, nie eliminuje bakterii probiotycznych Lactobacillus i Bifidobacterium.

Dodatkowe właściwości laktoferyny:

  • Może pobudzać układ immunologiczny i hamować odpowiedź w związku z pojawiającymi się stanami zapalnymi,
  • Ogranicza przerzuty w przypadku nowotworów,
  • Działa jak aktywator czynników wzrostu nabłonka jelitowego i komórek macierzystych macicy,
  • Może być stosowana do leczenie osteoporozy, ponieważ ogranicza osteolizę – niszczenie komórek kości.

Zapraszamy do zapoznania się z poniższym linkiem, który przedstawia wytyczne stowarzyszeń przemysłu mleczarskiego, organów rządowych i prywatnych firm w Chinach dot. wpływu produktów mlecznych na koronawirusa COVID-19.
Link: www.foodnavigator-asia.com/Article/2020/03/17/Fight-COVID-19-with-dairy-China-industry-associations-issue-consumption-guidelines-to-build-immune-resistance 

Literatura:
Lang J, Yang N, Deng J, Liu K, Yang P, et. al. 2011) Inhibition of SARS Pseudovirus Cell Entry by Lactoferrin Binding to Heparan Sulfate Proteoglycans. PLoS ONE 6(8): e 23710. doi:10.1371/journal.pone.0023710

Serdecznie zapraszamy do współpracy!

W celu uzyskania dodatkowych informacji zapraszamy do kontaktu infoimpag.pl  

istotny składnik wpływający na odporność

NEWS