Proszek i ekstrakt z owocu baobabu
Proszek i ekstrakt z owocu baobabu jest otrzymywany z owocu baobabu afrykańskiego (Adansonia digitata), jednego z najbardziej znanych drzew tropikalnej Afryki. Miąższ owocu charakteryzuje się wysoką zawartością witamin i minerałów, ma silne właściwości antyoksydacyjne, ze względu na wysoką zawartość błonnika ma właściwości prebiotyczne, ma też właściwości wzmacniające smak. Smak baobabu jest przyjemnie kwaskowy i owocowy, nieco przypomina grapefruita.
Właściwości
- Naturalne źródło witaminy C, B2 (ryboflawina) i B3 (niacyna)
- Wysoka zawartość minerałów takich jak wapń, żelazo i potas
- Silne właściwości antyoksydacyjne
- Zawiera błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny
- Proszek owocowy zawiera pektynę, która ma właściwości wiążące i zagęszczające
- Wzmacnianie smaku (np. smaku owocowego w konserwach)
- Zatwierdzony jako nowa żywność w UE od 2008
Możliwe zastosowania
- Napoje bezalkoholowe, koktajle, inne napoje
- Ciastka i batony
- Płatki, biszkopty i przekąski
- Produkty mleczne
- Nadzienia owocowe, dżemy marmolady i sosy
- Lody, puddingi i desery
- Wyroby cukiernicze
- Żywienie sportowców i suplementy diety
- Kosmetyki
Dostępne warianty
Proszek z owocu baobabu
Dobrze rozpuszczalny w wodzie i pozbawiony pektyn, odpowiedni do zastosowania w klarownych napojach takich jak np. napoje bezalkoholowe.
Wstecz