Błonniki roślinne
- Błonnik grochowy...
- Błonnik ziemniaczany...
- Błonnik kukurydziany...
Błonnik grochowy
- Zwiększa wydajność, wodochłonność >500% lub >800%
- Wielkość cząsteczek: 60µm lub <100µm
- Poprawia soczystość
- Eliminuje wycieki
- Redukuje wilgoć na powierzchni produktu po zapakowaniu
- Redukuje straty przy obróbce cieplnej
- Minimalizuje skurcz
- Ułatwia formowanie
- Wydłuża termin przydatności
- Zwiększa stabilność podczas przechowywania
Aplikacje:
- Przemysł mięsny
- Przemysł rybny
- Przemysł drobiarski
- Przemysł mleczny
- Przemysł piekarski

Błonnik ziemniaczany
- Zwiększa wydajność, wodochłonność >1600% lub >1800%
- Wielkość cząsteczek: >200µm lub >500µm
- Poprawia soczystość
- Poprawia porowatość w produktach piekarskich
- Eliminuje wycieki
- Redukuje wilgoć na powierzchni po zapakowaniu
- Redukuje straty przy obróbce cieplnej
- Minimalizuje skurcz
- Stabilizuje siatkę glutenową
- Zwiększa wydajność ciasta
- Ułatwia formowanie ciasta
Aplikacje:
- Przemysł mięsny
- Piekarnictwo
- Produkty dietetyczne lub o obniżonej kaloryczności
- Przemysł piekarski

Błonnik kukurydziany
- Chłonie wodę na zimno i na gorąco
- Tworzy emulsję 1:3:3 (błonnik:woda:olej)- Absorbuje i stabilizuje olej
- Jest odporny na obróbkę termiczną
- Utrzymuje nadany kształt
- Ma właściwości przeciwzbrylające
- Współdziała z naturalnymi zagęstnikami
- Bez GMO, clean label i bez alergenów
- Naturalna alternatywa dla celulozowych błonników: bambusowego, pszennego, owsianego
Aplikacje:
- Piekarnictwo i produkty bezglutenowe
- Zupy i sosy
- Gotowe dania, produkty dla gastronomii
- Babeczki, muesli i granola, ekstrudowane ziarna
- Mieszanki funkcjonalne
- Produkty oparte na roślinnych składnikach
- Żywność dla sportowców

