Błonniki funkcjonalne
- HI-FIBRE 115
- HI-SMOOTH
- MELTEC®
HI-FIBRE 115
- Doskonałe właściwości żelujące na zimno i na gorąco
- Nadaje stabilność i poprawia lepkość struktury żelu
- Poprawia elastyczność żelu
- Stabilny na zamrażanie i rozmrażanie
- Zwiększa wydajność
- Częściowy zamiennik jaj
- Pozwala obniżyć zawartość tłuszczu, nadając efekt pełności
Aplikacje:
- Piekarnictwo
- Burgery
- Biszkopty
- Croissanty
- Tortille
- Gnocchi
- Mrożone bułeczki
- Analogi sera
- Wsady i nadzienia
- Desery
- Lody
- Wegańskie analogi mięsa

HI-SMOOTH
- Stabilizator, nadający teksturę i lepkość
- Doskonałe właściwości żelujące i emulgujące
- Pozwala zawiesić cząsteczki w żelu
- Wiąże wodę do 1000%
- Łatwo się rozpuszcza w wodzie
- Tworzy jednolitą i gładką konsystencję
- Bezbarwny, neutralny w smaku i zapachu
- Z powodzeniem zastępuje zagęstniki: mączkę chleba świętojańskiego, ksantan, karageny i inne
- Wysoka zawartości błonnika roślinnego 76%
Aplikacje:
- Lody
- Napoje roślinne i smoothie
- Piekarnictwo
- Produkty bezglutenowe
- Sosy
- Analogi mięsa
- Gastronomia
- Miksy piekarskie
- Panierki
- Mieszanki do nastrzykiwania mięsa

MELTEC®
- Podobny do miodu, klarowny, półpłynny błonnik
- Bez dodatku cukrów
- Czysta etykieta – deklaracja jako „błonnik roślinny, woda”
- Rozpuszczalny w wodzie
- Nie zawiera alergenów
- Bez dodatków „E”
- Bezzapachowy i bez smaku (nie jest słodki)
- Nie powoduje efektu brązowienia
Jest to doskonały zamiennik syropów w:
- Batonach, lodach, słodyczach
- Nadzieniach owocowych, kremach
- Napojach, galaretkach, konfekcji
- Sosach
- Produktach mlecznych
- Pieczywie i wyrobach piekarniczych
- Kandyzowanych owocach
- Powłokach do przyklejania ziaren zbóż
Spełnia poniższe funkcje technologiczne:
- Pochłania wilgoć
- Jest teksturotwórczy i zagęszczający
- Łączy składniki
- Substancja wypełniająca i krioprotekcyjna
- Obniża temperaturę krzepnięcia
- Przedłuża termin przydatności


