EU zezwala na stosowanie stewii w żywności
Po długim czasie, dnia 11 listopada 2011, Komisja Europejska w końcu zatwierdziła glikozydy stewiolowe otrzymywane ze stewii jako dodatek do żywności. Fakt ten umożliwia wiele zastosowań w przemyśle spożywczym dla tego interesującego słodzika.
Stewia może być używana tylko w konkretnych warunkach stosowania.
Unia Europejska zatwierdziła zastosowania do w sumie 31 kategorii produktów spożywczych od słodyczy po konserwy, napoje bezalkoholowe i słodziki. Dla każdej z tych grup produktów są określone limity ilościowe jako sposób zapewnienia nieprzekraczalności dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI), ustalonego przez Europejski Urząd do Spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) na poziomie 4 mg na kg masy ciała w ciągu 1 dnia.
Stevia rebaudiana Bertoni, nazwana na cześć botanika Moisés Santiago Bertoniego, jest wieloletnią rośliną rosnącą na obszarze Południowej Ameryki, jej liście swój bardzo słodki smak zawdzięczają zawartości glikozydów stewiolowych. Glikozydy stewiolowe otrzymywane z liści stewii mogą być stosowane jako zamiennik cukru w żywności i napojach.
Wstecz