Logo

Skontaktuj się z nami

IMPAG Chemicals Poland Sp. z o.o.
Nutrition & Health


ul. Grzybowska 4 lok 80
00-131 Warszawa, Polska

Tel : +48 22 418 40 00
Faks : +48 22 418 40 90
info@impag.pl

Polecamy

Nutrition & Health


03.03.2016

NOWY DOSTAWCA – SEAGARDEN

Do grona dostawców IMPAG GROUP dołączyła norweska firma Seagarden. Spółkę założono 2002 roku w Avaldsnes. Wraz z rozwojem włączała ona pod swoja markę szereg firm: Maripro AS, Arctic Health Products AS (markowe suplementy diety), Chitinor AS (chityna), Atlantic Ingredients AS, Rieber & Son ASA’s (aromaty morskie).

W 2010 roku otworzono nową linię produkcyjną produktów z kategorii spożywczej i suplementów. W roku 2011 Seagarden otrzymał patent na bioaktywne składniki z ikry dorsza. Kolejnym ważny krokiem było przejęcie produkcji chitozanu w Tromsø (od firmy BASF) oraz uruchomienie produkcji ekstraktów do żywności i składników bioaktywnych.

Obecnie Seagarden zajmuje się produkcją wysokiej jakości surowców uzyskanych z ryb morskich i owoców morza.


W ofercie znajdują się m.in.:

  • ekstrakty i koncentraty,
  • białka ryb,
  • kolagen rybny,
  • chityna i chitozan,
  • surowce do pasz.


Sztandarowe produkty

Cod Protein – wysokiej jakości białko dorsza.

  • Otrzymywane z filetów dorsza, z północnego Atlantyku.
  • Filety poddawane są pieczeniu, suszeniu, a na koniec mieleniu.
  • Zawiera 87% białka i wszystkie niezbędne aminokwasy.
  • Świetne źródło: selenu, jodu, witaminy B12.
  • Zawiera naturalne formy omega-3, DHA, EPA.
  • 10 g proszku odpowiada 60 g fleta z dorsza.


Collagen Peptide

  • Kolagen otrzymywany z ryb zimnych mórz.
  • Ze skór dzikich ryb, poławianych w czystych, zimnych wodach północnego Atlantyku. Połów certyfikowany przez MSC.
  • Bez pozostałości antybiotyków, farmaceutyków, czy sztucznych dodatków. Niski poziom substancji niepożądanych, takich jak metale ciężkie.
  • Neutralny smak i zapach. Dobrze rozpuszcza się w zimnej wodzie.
  • Certyfikat Halal.


Dlaczego warto spożywać ryby?

Spożywanie chudych ryb, np. takich jak dorsz daje korzystne efekty przeciw rozwojowi otyłości, insulinoodporności, czy cukrzycy typu 2. Zarówno chude, jak i tłuste ryby w diecie zapobiegają chorobom serca i wspomagają rozwój komórek nerwowych podczas rozwoju płodowego i u noworodków.

Spożywanie samych olejów z ryb nie przynosi tak pozytywnych efektów, jak całych ryb, które zawierają więcej składników odżywczych niż tylko omega-3.

Ryby są źródłem łatwo przyswajalnego białka wysokiej jakości, zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy, a także wapń i minerały.


Dodatkowo, spożywając ryby i owoce morza, do swej diety dostarczamy:

  • witaminy B12,
  • witaminy D,
  • Jod
  • selen,
  • kwasy tłuszczowe omega-3.

Dzięki dużej zawartości wielu składników odżywczych, ryba powinna być obowiązkowym składnikiem zbilansowanej diety.

Norweskie ministerstwo zdrowia zaleca spożycie 300-600 g ryb, w postaci 2-4 posiłków w tygodniu.


Dzięki rozwiązaniom Seagarden, codzienne spożywanie ryb staje się łatwiejsze:

  • 10 g proszku rybnego, odpowiada średnio 50-60 g świeżej ryby.
  • Produkt zawiera wszystkie istotne składniki ryby w zbalansowanej formie, przyczyniając się do dobrego zdrowia i samopoczucia.
  • Doskonałe do suplementacji i jako składnik codziennej diety.
  • Proszki rybne sprawdzają się w:
    - suplementach dla sportowców,
    - dietach wysokobiałkowych,
    - suplementach dla dzieci i osób starszych,
    - dla osób chcących spożywać więcej ryb.


Wykorzystanie produktów oferowanych przez Seagarden w żywności.

Podstawowe surowceGłówne produktyUżywane w
siejaproszki z sieizupach
łosośproszki z łososiasosach
skorupiakiproszki ze skorupiakówdaniach gotowych
homarmorskie ekstrakty i pastyprzyprawach


Wykorzystanie produktów oferowanych przez Seagarden w suplementach.

Podstawowe surowceGłówne produktyUżywane w
muszle skorupiakówchitynażywności funkcjonalnej
skóry dorszakolagensuplementach diety
łosośMinipro™suplementach diety
proszek ryb arktycznych

Pozdrawiamy,
Dział Nutrition & Health, IMPAG Polska